Keramisch materiaal in vergelijking met andere bekledingen.
Het belangrijkste classificeringscriterium van de verschillende, beschikbare materialen is het criterium dat betrekking heeft op de aard van het product.
Daarom onderscheidt men:
- keramisch materiaal, verkregen door een mengsel van grondstoffen die veel voorkomen in de natuur (klei, zand, enz.). zoals tegels en bakstenen
- steenmateriaal, oftewel tegels of platen die verkregen worden door middel van het versnijden van rotsblokken die in de natuur kunnen worden gevonden. bijvoorbeeld marmer, graniet en travertin
- ongevormde bindmiddelen van verschillende aard (cement, kalk, gips, etc.) die, als er water en zand aan worden toegevoegd, mengsels vormen die hard worden. Bijvoorbeeld plamuur op basis van cement en afwerkingen van gipswanden.
- composiet, bekleding die wordt gemaakt van steenfragmenten verspreid in een bindende matrix van cement of polymeer. Bijvoorbeeld conglomeraten met rotsfragmenten in een matrix van cement of polymeer.
- polymeermateriaal, die over het algemeen de naam “plastic materiaal” hebben. Bijvoorbeeld vinyl, linoleum, rubber, vloerbedekking, enz.
- organisch materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong, die worden gemaakt van materiaal dat direct in de natuur te vinden is. Bijvoorbeeld hout en kurk, behang enz.
Keramisch materiaal is wat betreft prestatie beter dan alle andere materialen in verschillende gevallen:
- krasvastheid
- bestendigheid tegen chemische aanslag
- hygiëne
- bestendigheid tegen licht
- bestendigheid tegen vuur
- decoratie