Wat is gres porcellanato?

Wat is gres porcellanato?

Porseleinen Vloertegels

Porseleinen vloertegels worden gemaakt van materialen met de laagste waterabsorptieniveaus, wat betekent dat de hoeveelheid water die de tegel onder bepaalde omstandigheden kan opnemen minimaal is. Deze eigenschap (een van de twee parameters waarop de EN ISO-classificatie is gebaseerd) resulteert ook in de hoogste mate van buigsterkte, oftewel de maximale spanning die het materiaal kan verdragen voordat het breekt.

Een van de belangrijkste kenmerken van porselein-steengoed is ook de hoge slijtvastheid, wat betekent dat het oppervlak bestand is tegen de slijtage die wordt veroorzaakt door bewegingen van objecten, oppervlakken of materialen die ermee in contact komen.

 

Reiniging en Onderhoud

Het reinigen van porseleinen tegels met puur water is niet voldoende, en we raden sterk aan geen stoffen zoals lampolie, azijn, enz. te gebruiken. Speciaal ontworpen reinigingsmiddelen zijn nodig om de kalkhoudende resten van mortel en voegmiddel die aan het vuil hechten te verwijderen.

 

Porselein versus Keramische Tegels

Er zijn veel keramische materialen, elk met specifieke kenmerken en toepassingen. Ontdek hier de verschillende soorten porseleinen tegels.

 

Tips voor het Leggen van Vloertegels

De nieuwste state-of-the-art porseleinen steengoedtegels maken gebruik van productieprocessen die typisch zijn voor natuursteen, waardoor een zogenaamde “installatie met minimale voeglijn” mogelijk is. Ontdek hier de installatieadviezen voor porseleinen tegels.

  • Voordelen van Porseleinen Tegels
  • Schokbestendigheid en weerstand tegen spanning
  • Slijtvastheid
  • Krasbestendigheid
  • Vorstbestendigheid
  • Bestendigheid tegen chemicaliën
  • Vlekbestendigheid

 

Technische Kenmerken van Porseleinen Tegels

Waterabsorptie UNI EN ISO 10545-3

Absorptie is de capaciteit van het keramische product om water door te laten. Dit is van groot belang voor het bepalen van de mechanische eigenschappen van het product. De Europese CEN-regelgeving verdeelt geperste tegels in vijf groepen op basis van hun absorptiepercentage: BIJLAGE G, H, J, K, L.

 

Buigsterkte UNI EN ISO 10545-4

Buigsterkte is de maximale belasting die op drie punten wordt aangebracht en die de tegel kan dragen zonder te breken. Het niveau wordt uitgedrukt in N/mm², en de ISO 10545-4-norm definieert de volgende minimale acceptabele waarden:

  • BIb 35
  • BIIa 30
  • BIIb 18

 

Restitutiecoëfficiënt (COR) UNI EN ISO 10545-5

De restitutiecoëfficiënt meet de slagvastheid van de tegel door een stalen bal van een vaste hoogte te laten vallen en de terugkaatsingshoogte te meten. Bijlage P van Norm 14411 beveelt een waarde van 0,55 aan voor tegels die lichte schokken ondergaan, maar stelt geen verplichte limieten.

 

Diepe slijtvastheid UNI EN ISO 10545-6 (massakleurige keramische tegels, geclassificeerd als ugl)

Methode alleen van toepassing op ongeglazuurde keramische tegels. De testmethode en de weergave van resultaten zijn dezelfde als die in de eerdere Europese normen (EN 102). Er is slechts één wijziging aangebracht met betrekking tot het materiaal dat wordt gebruikt voor het kalibreren van het instrument. De kalibratieprocedure blijft ongewijzigd.

 

Slijtvastheid UNI EN ISO 10545-7 (geglazuurde keramische tegels, geclassificeerd als gl)

Slijtvastheid is het vermogen van het geglazuurde oppervlak om slijtage veroorzaakt door voetverkeer of mechanische apparatuur (bijv. heftrucks) te weerstaan. De slijtage hangt nauw samen met de mechanische factor (rubberen zool, leren zool, enz.) en het materiaal dat op het oppervlak wordt gebracht (water, zand, modder, enz.). Geclassificeerd in vijf categorieën afhankelijk van de gebieden waar ze worden gebruikt:

  • PEI I: Tegels voor gebieden met licht verkeer en zonder schurend vuil, zoals badkamers, slaapkamers.
  • PEI II: Tegels voor gebieden met gemiddeld verkeer en middelmatige tot lage slijtage, zoals studeerkamers, woonkamers.
  • PEI III: Tegels voor gebieden met hoog gemiddeld tot hoog verkeer en gemiddelde slijtage, zoals foyers, keukens in privéwoningen.
  • PEI IV: Tegels voor gebieden met intens verkeer, zoals restaurants, kantoren, winkels, openbare gebouwen (exclusief vloeren onder kassa’s en smalle doorgangen).
  • PEI V: Tegels voor gebieden met zeer intens verkeer.

Lineaire thermische uitzettingscoëfficiënt UNI EN ISO 10545-8

De test bepaalt de uitzettingscoëfficiënt van keramische tegels volgens temperatuurveranderingen. Het wordt gemeten in een temperatuurbereik van omgevingstemperatuur tot 100°C.

 

Coëfficiënt van thermische lineaire uitzetting UNI EN ISO 10545-8

De test bepaalt de uitzettingscoëfficiënt van keramische tegels bij temperatuursveranderingen. De coëfficiënt van lineaire thermische uitzetting wordt vastgesteld binnen het temperatuurbereik van kamertemperatuur tot 100°C.

 

Weerstand tegen thermische schokken UNI EN ISO 10545-9

Thermische schokbestendigheid is het vermogen van een geglazuurd oppervlak om geen zichtbare veranderingen te ondergaan als gevolg van de “schok” die wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. De test omvat een aantal herhaalde cycli waarbij de tegel wordt ondergedompeld in water bij kamertemperatuur en vervolgens in een oven wordt geplaatst op een temperatuur hoger dan 105°C. Op basis van de test wordt de tegel gedefinieerd als bestand of niet bestand.

 

Vorstbestendigheid UNI EN ISO 10545-12

Vorstbestendigheid is een eigenschap van tegels die bij blootstelling aan water bij temperaturen lager dan 0°C geen schade ondervinden door de spanning die wordt veroorzaakt door het bevriezen van hun vochtgehalte. De tegels worden als bestand of niet bestand gedefinieerd.

 

Bestendigheid tegen chemicaliën UNI EN ISO 10545-13

Bestendigheid tegen chemicaliën is het vermogen van het glazuur om bij kamertemperatuur contact met chemicaliën (huishoudelijke producten, vlekveroorzakende chemicaliën, zwembadadditieven, zuren en oplosmiddelen) te verdragen zonder uiterlijke veranderingen.

 

Bepaling van vlekbestendigheid UNI EN ISO 10545-14

Methode die van toepassing is op alle werkoppervlakken van keramische tegels om hun bestendigheid tegen vlekken te bepalen. Elk vlekmakend middel moet minimaal 24 uur op minstens 5 testmonsters blijven liggen, waarvan de werkoppervlakken van tevoren zijn gereinigd en gedroogd. Het verwijderen van de vlekmakende middelen gebeurt in opeenvolgende stappen met verschillende reinigingsmiddelen en reinigingsprocedures.

Classificaties:

  • Klasse 5: De vlek wordt verwijderd met heet water.
  • Klasse 4: De vlek wordt verwijderd met een zwak commercieel schoonmaakmiddel.
  • Klasse 3: De vlek wordt verwijderd met een sterk commercieel schoonmaakmiddel.
  • Klasse 2: De vlek wordt verwijderd met een oplosmiddel, zoals aceton.

 

Vrijgave van lood en cadmium UNI EN ISO 10545-15

Deze test bepaalt de hoeveelheid lood en cadmium die door het glazuur van keramische tegels wordt vrijgegeven. De test wordt uitgevoerd door het tegeloppervlak bloot te stellen aan een azijnzuuroplossing.

 

Brandbestendigheid

Dit is het gedrag van een materiaal dat door ontbinding bijdraagt aan brand onder specifieke omstandigheden (UNI CEI EN ISO 13943:2004). De reactie van een materiaal op brand wordt meestal uitgedrukt in klassen. Keramiek wordt doorgaans ingedeeld in Klasse A1 (onbrandbare materialen).

 

Beoordeling van slipweerstand

DIN 51130 Het “R”-indexcijfer van slipweerstand, afhankelijk van de hellingshoek waarbij een persoon die op een hellend vlak loopt zijn evenwicht niet kan bewaren.

Meting van de dynamische wrijvingscoëfficiënt: volgens de B.C.R.A.-norm Rep. CEC/81.

Dynamische wrijvingscoëfficiënt volgens ANSI A137.1-2012 (BOT3000).

Wrijvingscoëfficiënt volgens BS 7976-2:2002 (CEN/TS 16165, Bijlage C) Pendulum Friction Test.

 

Projectoplossingen

Zwevend Porseleinen Tegelsysteem

De zwevende vloer is de perfecte oplossing voor wie op zoek is naar zeer resistente, gemakkelijk te reinigen vloeren met Italiaanse elegantie en design.

 

Porseleinen Gevelbekleding

Onze porseleinen tegels van verschillende maten zijn geschikt voor het creëren van gevelbekleding.

 

Droog Tegel-Legsysteem

SET-IN: het porseleinen tegel-systeem dat eenvoudig te installeren is, zonder gebruik van lijm of voegen.